Opera Mini Leirás

OMP
OPERA MINI LEIRÁS
(©An@rchia)

12.Beállitások

Beállítások
(Elérési útvonala: Menü -> Eszközök -> BeállításokÁltalános

Színséma váltás = itt tudjuk az OM megjelenésének színeit személyre szabottan megváltoztatni. (Bővebben a 14.Szinséma részben.)

Képek betöltése = itt kapcsolhatjuk ki vagy be a képek betöltését. Ha be van kapcsolva, akkor a képek gyenge minőségben lesznek láthatók, viszont az adatforgalom is több lesz, mintha ez a funkció ki lenne kapcsolva.

Jobb képminőség = az előbbi menüpont kiegészítése. Ha be van kapcsolva, akkor itt tudunk a betöltött képek minőségén javítani. Nagyobbak (max. kijelzőméretű) és színesebbek, élesebbek lesznek a betöltött képek, viszont az adatforgalom is többszörös lesz.

Ugrás szövegre = ha be van kapcsolva, akkor némely oldalt betöltve nem a lap tetején kezdhetjük a böngészést (ez főleg akkor lehet hasznos, ha a fejléc szerű tartalmakat kívánjuk átugorni), hanem egyből az oldal fő szöveges részénél.

Betű méret = itt választhatjuk ki, hogy az alkalmazás mekkora betűkkel jelenjen meg. (A képek méretét ez a menüpont nem befolyásolja. Az a már korábban említett másik kettővel történhet.)

Navigálási animációk = ?

Alább az időt állíthatjuk be
24 óra = ha be van kapcsolva, az időt 24 órás egységben mutatja. Ha nem, akkor a 12 órás délelőtt (AM) / délután (PM) formátumban.
Másodperc = ha be van kapcsolva, akkor az óra a másodperceket is mutatja.

Óra beállítása = az alkalmazás a telefon óráját veszi alapul a sajátja mutatásakor. De ha ettől szeretnénk eltérni, akkor azt itt tehetjük meg.Navigáció

Cache mérete = a gyorsító tár méretét lehet kiválasztani kb-ban, hogy mekkora mennyiségű böngészett oldalt tároljon. Persze ezt leginkább a telefon típus befolyásolja, hogy az egyáltalán mennyire képes, mekkora memóriát tud az alkalmazás számára biztosítani.

Előzmények mérete = az előzményekben mekkora mennyiségű böngészett oldalnak a címe legyen megtalálható.

Cache típusa = itt választhatjuk ki, hogy a böngészett oldalak tárolására az alkalmazás memóriája (eredeti) legyen használva, vagy a fájlrendszerben (alternatív) kerüljenek eltárolásra.

Oldalak mentése a kapcsolat nélküli böngészéshez = itt tudjuk engedélyezni a 9. rész Oldalak menü -> Mentés menüpontban leírt, a böngészett oldalak tartalmának mentési lehetőségét.

Alternatív cache paraméterek = ha rákattintunk, egy újabb rész kerül elő az oldalból. Itt ha a Meghajtó módot választjuk ki és rákattintunk a Cache elhelyezése linkre, vagy az alatta lévő szövegmezőbe beírjuk, akkor az alternatív módos gyorsító tár tartalom mentési útvonalát határozhatjuk meg.
Ha a Memóriát választottuk ki, akkor az az alkalmazás memóriáját fogja továbbra is használni, és nem az előbbi (meghajtós) menüpontét. Majd az alternatív gyorsító tár méretét adhatjuk meg kb-ban az alatta lévő szövegmezőben.

Első keresés a cache-ben = ha be van kapcsolva, akkor nem töltődik le újból adatforgalmat generálva az az oldal, amelyik linkje már/még szerepel az előzmények között (mert ezt az oldalt már láttuk, vagy a link címe ugyanaz, mint amelyik oldalt már láttuk.)

Ne töltse újra az oldalt, törölje a cache-ből = az előbbi ellentétje.
Aktív oldal stabilizálása cache tisztításnál = ha be van kapcsolva (a cache paneli felső menüsávon egy kis gombostű ikon jelöli), akkor az az oldal nem kerül törlésre egy cache törléskor, minden egyéb korábban böngészett oldal viszont igen. (Csak a tartalmak törlődnek, a címük továbbra is megtalálható lesz az előzmények oldalon.)

RMS = ha telefonunk rendelkezik c:/ , e:/ vagy a:/ meghajtóval, de mégis inkább az alkalmazás virtuális memóriáját (az rms-t) használnánk, akkor azt itt kapcsolhatjuk be.Regisztrációs kód
Ahhoz hogy az Opera cég azonosítani tudja a felhasználót a kért és küldött tartalmak fel/letöltésének helyes megérkezése érdekében, valamint a mobilszolgáltatónk irányába, az alkalmazás használatából a mi adatforgalmunk alapján fizetett díjunk rájuk eső jutalékából igazoltan részesülhessenek (mert ugyan az OM egy ingyenesen használható szoftver, de az Opera cég is üzleti céllal működteti), az alkalmazás részeként egy key formátumú regisztrációs kóddal látja el a Minit, ami az első használatkor a liszensz oldal elfogadása után kerül fel rá.
Funkciók
Export = a reg. kódot menthetjük el a fájlkezelőbe.
Import = elmentett reg. kódot tölthetünk be a fájlkezelőből.
Mégse = vissza.Billentyű parancsok
Bővebben a 13.Billentyűparancsok című részben!


Hálózat
Itt állíthatjuk be az alkalmazás és a hálózat kapcsolódási paramétereit
Funkciók

Szellem kapcsolat egyesítése = ha be van kapcsolva, akkor folyamatos hálózaton maradást kapunk böngészés közben. (Ennek bekapcsolása főleg a Vodafone-osoknak ajánlott, mert így nem bontódik automatikusan a kapcsolat ha hosszabb ideig nem történik adatforgalom.)
Alább egy szövegmező a szellem kapcsolat URL-címével. Ami oda be van írva, az általában maradhat is.

Idő túllépésnél automatikus egyesítés = ha az előző funkció nincs bekapcsolva, ez pedig igen, akkor az alatta lévő szövegmezőbe beírt idő (másodpercben) elteltével ha a szolgáltató hálózatával nem jön létre a kapcsolat, automatikusan a szellem kapcsolat veszi át a kapcsolatot (?).

HTTP-proxi
Rendezés a mobilba = ez mutatja, hogy van-e működő proxi beállítva az OM-hez. null = nincs.

Kiegészítő szerver = ha be van kapcsolva akkor az alábbi szövegmezőkbe beírt paraméterű proxi szerveren történik a kapcsolódás. (Ez a Pannon 2k wapot használóknak jelenthet segítséget.) Be kell írni a szerver címét, a felh. nevet, a jelszót és a port számát.

Opera Mini szerverek
Ha az előbbi menüpont nincs bekapcsolva (nem proxi kapcsolatot veszünk igénybe), akkor itt választhatjuk ki, hogy melyik OM szerveren keresztül történjen a kapcsolódás. A szövegmezőbe magunk is beírhatunk szerver címet.

Adat formátum = ha ez be van kapcsolva, akkor a böngészett oldal betöltése a GZIP nevű tömörítési eljárással történik. Ezzel a módszerrel pl nem lesz elérhető a "képlopás", vagyis ha az oldalon kép is van, annak külön letöltése (mikor a kijelölt képet körülvevő keret színe eltér a kijelölt linket körülvevő keret színétől). Viszont valamennyit spórolhatunk ezáltal az adatforgalmon (?).Szöveg
Ennek a menüpontnál a szöveges megjelenés tulajdonságait állíthatjuk be.
Funkciók

Másolás/Beillesztés = ha be van kapcsolva, akkor használhatjuk a vágólapot. (Lásd még a 16.Egyebek részben: a Az Opciók (egyebek) menüben megjelenő funkciók.)

Multi-vágólap váltás = ha be van kapcsolva, akkor egyszerre több másolt tartalmat is tudunk a vágólapon egy listára felvenni, és arról a listáról kiválasztani a kívánt tartalmat. (Lásd még a 16.Egyebek részben: a Az Opciók (egyebek) menüben megjelenő funkciók.)

Beillesztés a kurzornál = ha be van kapcsolva, akkor a vágólapon lévő tartalom beillesztesének kezdete a kurzornál fog megtörténni. Onnan fog indulni a beillesztett szöveg.

Szövegmező mérete = kiválaszthatjuk, hogy mekkora legyen, mennyi karakternek való helyet tartalmazzon az a szövegmező, amelybe írhatunk.

Szövegblokk mérete = kiválaszthatjuk, hogy szövegszerkesztéskor a megnyitott szöveges tartalomból egyszerre hány karakter jelenjen meg a szövegablakban.

Multi-funkciós oldalak mód = ha be van kapcsolva, és ha a szövegmezőbe egyszerre nem fér bele a szövegszerkesztő tartalma, akkor ezzel a funkcióval több szövegablakra szétosztva kapjuk meg a tartalmat, amik között tudunk váltogatni.

Automatikus lista váltás = ha be van kapcsolva, akkor íráskor a mondatot nagybetűvel tudjuk kezdeni, ami aztán automatikusan átvált kisbetűre.

T9 (iTAP) = a T9 (iTAP) használatának engedélyezése az alkalmazáson belül.

Karakter számláló = ha be van kapcsolva, akkor íráskor a szövegmező felett láthatjuk, hogy hány karakternél tartunk.

Sablonok = ha be van kapcsolva, akkor egy listára előre megírt szövegelemeket vehetünk fel, vagy onnan vissza olvashatunk.

Átírás ciril betűkre = ?

Az oldal szövegformátumának megtartása = ha be van kapcsolva, akkor a böngészett oldal szöveges tartalma a szövegszerkesztőben nem annyira a kijelző méretére tördelt (több sortörést tartalmazó) szövegstílusban másolhatjuk, hanem ahogy azt a normál webes kijelző méretről is megtehetnénk.

Alapértelmezett kódolás = kiválaszthatjuk, hogy az alkalmazás a böngészésre kerülő oldal szövegét mely karakterkódolás szerint jelenítse meg.Kijelző

Itt a kijelző megjelenítési tulajdonságain változtathatunk.
Funkciók
Oldal ikonjai a panel sávon = ha be van kapcsolva, akkor az ablakok és cache panel szegmensek a kijelző felső részén megjelenő menüsáv nem számokkal, hanem a böngészett oldalak ikonjaival (ha van) fogja mutatni.

Üres új ablak = ?

Tel.szám és link elkülönítése = ha be van kapcsolva, akkor a kijelölt link ha tel.hívásnak is megfelelő számokat tartalmaz, a link külön válik. Külön mozdulattal lehet tel.számként rákattintva felhívni (ilyenkor a szöveg háttérszíne más lesz), és megint külön mozdulattal lehet a link betöltését indítani.

URL súgó (a 2.05-ös OM-ben) = ha be van kapcsolva, akkor a kijelölt link címe egy időre láthatóvá válik.

Előzmények tele van névvel (a 2.05-ös OM-ben) = ?

Alsó menüsáv = ha be van kapcsolva, a * * gombok megnyomása után is megmarad a kijelző alsó menüsávja.

Kulcsbillentyű váltás = az alsó menüsáv jobb és baloldali szövegei felcserélődnek a hozzájuk rendelt gombok funkcióihoz viszonyítva.

Menü gombok rögzítése a kijelzőn = ezt a menüpontot csak az érintőképernyős telefonnal rendelkezők kapcsolják be! Ha be van kapcsolva, akkor a menü gombok funkciói a kijelzőről érhetők el.

Irányítás a billentyűzetről = nem érintőképernyős telefonnal rendelkezőknek ez a menüpont legyen bekapcsolva! Ha be van kapcsolva, akkor a menü gombok funkciói a billentyűzetről érhetők el.

Billentyűzet blokkolása = ha be van kapcsolva, akkor a # hosszanti megnyomásával billentyűzárat kapcsolhatunk be.

Auto. fordítás + szövegmező = ?

Gyors ismétlés + szövegmező = ?

Rezgetés = ha be van kapcsolva, akkor egy rövid rezgés jelzi a letöltés végét.

Rendszerablakot előzményekbe áthelyez = A kezdőoldal,könyvjelzők,stb szerepelni fog az előzményekben.

Alkalmazás bezárása a telefon saját böngészőjének használatához = ha be van kapcsolva, akkor az alkalmazás bezárul, ha egy letöltést a telefon böngészőjével végeztetünk el.

Kilépés megerősítése = ha be van kapcsolva, akkor a kilépés menüpont választásakor megjelenik a kijelzőn egy kilépést megerősítendő kérdés.

Beállítások auto. megtartása + időtartam (percben) + szövegmező = ?

Képernyő elforgatása = kiválaszthatjuk, hogy milyen fokos szögben forduljon el a kijelző.

Képet korrigál = ha be van kapcsolva, akkor a kijelző elforgatásából adódó képtorzulás lesz javítva (?).

Képernyő vissza inicializálása = ha be van kapcsolva, akkor a kijelző elforgatásából adódó szövegbeli torzulás lesz javítva (?).

Vágólap megkettőzése = ?

Kes ábrázolása = ?

Árnyék mutatása = ?

Jegyzetek feldarabolása = ha be van kapcsolva, akkor a fájlkezelőben és az FTP-kliensben egy oldalon egyszerre megjelenő fájlok/mappák száma. A számot az alatta lévő szövegmezőben lehet beállítani.

Világítás = a világítási időt (másodpercben) és a fényerőt (%-ban) lehet itt beállítani, hogyha az idő alatt nem történik adatforgalommal járó művelet, automatikusan a beállított fényerőre kapcsoljon a kijelző. A bekapcsolásnál meg aktíválhatjuk a menüpontot. (Ez a funkció nem minden telefon típusnál működik.) Néhány telefon típusnál hogy a billentyűzár bekapcsolásakor elsötétedjen a kijelző, ezt a menüpontot be kell kapcsolni.

Kijelző mérete = hosszúsági és szélességi értéket adhatunk meg, hogy az alkalmazásból mekkora nagyság látszódjon a kijelzőn.Import/Export
Az alkalmazás teljes beállítási értékeit (tehát a k.jelzőktől kezdve a letöltési, kapcsolódási, megjelenési beállításokig, előzményektől a korábbi címeken át a regisztrációs kódig mindent) menthetünk el a fájlrendszerbe, vagy onnét tölthetjük be újra, ezzel teljessé téve az alkalmazást a személyes igényeink szerinti használatra pár mozdulattal.
Funkciók

Export = a teljes beállítás elmentése a fájlrendszerbe. Kiválasztjuk a célmappát, majd Menü -> Mentés ide, jóvá hagy. Az elmentett fájl omb kiterjesztésű lesz.

Importálás = megkeressük a célmappából a megfelelő fajlt, majd Menü -> Megnyitni ezt (5-ös gomb), és jóvá hagy.


Módosította:An@rchia
2008.03.20 17:00:53

11.Eszközök

13.BillentyűparancsokAktuális hírek az Operáról (Rss)
Témák
Opera Mini Portál
[]

Oldal generálása 0.0490 mp-ig tartott

Mini optimalizalt))
Opera

Webstat