Opera Mini Leirás

OMP
OPERA MINI LEIRÁS
(©An@rchia)

6.Fájlkezelő

Fájlkezelő

Telefon típustól függően több fajta fájlrendszerrel is rendelkezhet az OM.
c:/ = a telefon mappái.
Itt a telefonban tárolt saját letöltésű fájlokhoz (képekhez, hangokhoz, videókhoz, egyebekhez) férhetünk hozzá.
e:/ = a memóriakártya (ha van) mappái
a:/ = ez a meghajtó Motoroláknál jön elő. A telefon rendszer elemeit tartalmazza (?).
rms:/ = ez egy virtuális memória, amit az OM hoz létre elsősorban olyan telefonok számára, amelyek nem rendelkeznek az előző három fajta meghajtó közül valamelyikkel.
De persze ha rendelkezik, ezt is kiválaszthatjuk a navigálási beállításoknál, de ekkor csak ez a meghajtó fog működni, és nem tudunk hozzáférni a telefonban ill. a mem. kártyán lévő dolgokhoz.
Ha nem az rms-t használjuk, akkor várható, hogy telefonunk minden művelet végrehajtásakor "kérdezősködni" fog a fájlokkal történő művelet olvasási/írási engedélyezéséért. Ezt a telefonunk, Java alkalmazást illető beállításainál tudjuk ki vagy bekapcsolni. Ha kikapcsoljuk, akkor nem tudunk hozzáférni a mappáinkhoz, és bennük lévő dolgokhoz.
Funkciók a
Menü -> Átjáró -> Fájlkezelő,majd az ismételt Menü után.

Megnyit -> Szöveg/Iso vagy Szöveg/Win vagy Szöveg/UTF = a kijelölt fájl szöveges megnyitása különböző karakterkódolásokkal.
Ha megnyitottunk egy fájl, akkor további opciók állnak a rendelkezésünkre:

Menü -> Szerkesztés = a fájl szöveges tartalmát szerkeszthetjük.

Menü -> Export = a fájl tartalmának exportálása másolással egy új fájlként.

Menü -> Találat/Helyettesítés = ?

Menü -> Mentés = a szerkesztett (vagy nem) fájl mentése.

Menü -> Kilépés vagy Mégse = visszalépés.

Megnyit -> Képek = ha a kijelölt fájl kép (ezt külön ikon jelöli), akkor mint képet tudjuk megnézni. (Nagyobb méretű képeknél előfordulhat, hogy a Mini nem tudja megnyitni. Ekkor csak egy fehér kijelzőt kapunk.)

Megnyit -> Melódia = ha a kijelölt fájl hang (ezt külön ikon jelöli), akkor mint hangot tudjuk meghallgatni. Ekkor egy rovátkolt oszlop, az aljában a fájl lejátszási idejét mutató órával jelenik meg a kijelzőn. A 2/8-as gombokkal tudjuk a hangferőt változtatni. (Egyes telefon típusoknál ha lejátszás közben megnyomjuk a vissza gombot, akkor a lejátszás folytatódik, mintegy a háttérben, és vissza tudunk jutni az alkalmazás egyéb funkcióit használni.)

Megnyit -> Oldal = ha a kijelölt fájl elmentett oldal (ezt külön bordó "O" ikon jelöli), akkor annak tartalmát tudjuk betölteni.

Megnyit -> Wap böngésző = ha a kijelölt fájl URL-címet tartalmaz, akkor azt a telefon gyári böngészőjével nyithatjuk meg.

Műveletek -> Áthelyezés = a kijelölt fájl(ok)at mozgathatjuk más helyre, mappába.

Műveletek -> Másolás = a kijelölt fájl(ok)at másolhatjuk más helyre, mappába.

Műveletek -> Új mappa = új mappát tudunk létrehozni az adott helyen.

Műveletek -> Új fájl = új fájlt tudunk létrehozni az adott helyen, melynek nem lesz kiterjesztése. A fájl megírása után kiterjesztést kell adni neki. Ezt a Műveletek -> Tulajdonságoknál tehetjük meg. A szövegmezőben lehet változtatni.

Műveletek -> Törlés = a kijelölt fájl(ok) törlése.

Művelet -> Tulajdonságok -> a kijelölt fájl vagy mappa tulajdonságainak megnézése.

Megjelöl -> Fájl (mappába) = fájl(oka)t lehet megjelölni. Ekkor a megjelölt fájl(ok) szövege vastagabb lesz, és előttük egy kis pipa mutatja a megjelölést.

Megjelöl -> Maszkban = Különböző maszkokat adhatunk meg(Pl.: a *.txt a txt fájlokat jelöli)

Megjelöl -> Jegyzet érzékelés = ?

Megjelöl -> Mégse = ?

Megjelöl -> Visszaállít = az előzőleg végrehajtott művelet (megjelölés) végrehajtás előtti állapotának visszaállítása.

Navigáció -> Útvonal másolása = a mappa v. a mappában lévő fájl, a meghajtón szereplő elérési címének a másolási lehetősége.

Navigáció -> Kedvencekhez ad = a mappa vagy a mappában lévő fájl útvonalának egy külön "kedvencek" listára való felvétele.

Navigáció -> Kedvencek = Az előbbihez tartozó külön kedvencek lista.

Navigáció -> Könyvjelzőbe = a mappa vagy a mappákban lévő fájl útvonalának a k.jelzőkbe való felvétele. Ha a k.jelzőink mappákba vannak vannak rendezve, akkor a felvétel az éppen aktuális mappába fog történni.

Navigáció -> Rejtett fájlok = a fájlkezelőben szereplő, de alapesetben nem látható fájlok mutatása a többivel együtt.

Navigáció -> FTP-menedzser = átlépés az FTP-kliensbe. Ha a fájlkezelőben kijelöltünk, megjelöltünk fájl(ok)at, akkor azokkal az FTP-kliensbe átlépve műveleteket hajthatunk végre.

A-Z-ig (a 2.05-ös OM-ben) = a mappákat és bennük lévő fájlokat rendezhetjük név (ábécé), fájlméret, hozzáadási idő vagy fájltípus szerint. A kiválasztott művelet az összes mappára és bennük az összes fájlra értendő.


Módosította:Anarchia
2008.01.16 23:59:01

5.Átjáró

7.FTPmenedzserAktuális hírek az Operáról (Rss)
Témák
Opera Mini Portál
[]

Oldal generálása 0.0444 mp-ig tartott

Mini optimalizalt))
Opera

Webstat