Opera Mini Leirás

OMP
OPERA MINI LEIRÁS
(©An@rchia)

17.Opera Wiki

Opera Mini

[link=http://hu.wikipedia.org/wiki/Opera_Software]Átvéve a Wikipédiából, a szabad lexikonból[/link]

Az Opera Software egy norvég vállalat, mely az Opera webböngésző fejlesztésével foglalkozik. Nagy hangsúlyt fektet a W3C webes szabványainak népszerűsítésére.

Az Opera Software-t 1995 végén alapította Jon Stephenson von Tetzchner és Geir Ivarsoy a norvég Telenor telefontársaságból kilépve. 2004 februárjában a vállalat belépett az oslói tőzsdére.

Az Opera Software többször is összetűzésbe került a Microsofttal, mivel az ismételten letiltotta az Opera felhasználóit az msn.com weboldalról, vagy szándékosan hibás tartalmat küldött vissza. 2004 májusában az Opera Software bejelentette, hogy 12,75 millió dollár kártérítést ítéltek meg neki egy nemzetközi vállalattal szemben, így valószínűsíthető, hogy a kérdéses vállalat a Microsoft volt.

2005 augusztusában jelent meg először a vállalat új fejlesztése, az Opera Mini, mely egy Java alapú, kisméretű böngésző gyengébb képességű telefonokra szabva. Az új böngésző valójában egy vékony kliens, mivel a weblapok feldolgozása egy központi szerveren történik, így a telefon már csak egy karcsúsított weblapot kell megjelenítsen.

2005. szeptember 20-án eltörölték az asztali böngésző regisztrációs díját és a beépített reklámokat, így egy teljesen új üzelti modelt állítottak fel, amelyben egyre kisebb szerep jut a közvetlen reklámoknak. Az így kieső bevételek egy részét a Google-al kötött új megállapodásból fedezik, mely a böngészőből indított kereséseken alapul.

Az Opera egy ingyenes, igen kis méretű, több-platformon használható internetes programcsomag. Az Opera elsősorban egy webböngésző, de ezen kívül tartalmaz beépített levelező klienst, hírolvasó klienst, címjegyzéket, IRC alapú csevegő klienst, RSS és Atom hírolvasót, minialkalmazásokat (widgeteket), valamint hagyományos és Bittorrent alapú letöltésvezérlőt is. Ezek a kiegészítő funkciók mindaddig rejtve maradnak az Operában, amíg a felhasználó nem kezdi el használni valamelyiket.

Az Operát az Opera Software, egy Oslóban jelenleg is működő norvég cég készíti. A böngésző Presto elnevezésű motorját (rendering engine) több kereskedelmi partner is használja, mint például az Adobe és a Macromedia a weblapok előnézetéhez a GoLive és Dreamweaver alkalmazásokban. Az Opera vezető pozíciót szerzett a Smartphone és PDA készülékek böngészői között a Kisképernyős megjelenítés technológiájának köszönhetően. Az IBM-mel közösen az Opera egy speciális hangvezérelt technológiát is elhelyezett a böngészőben.

Az Opera zárt forráskódú, de ingyenesen letölthető és használható program. A jelentősebb böngészők között az Opera a legkisebb méretű (sokkal kisebb, mint a népszerű Mozilla Firefox böngésző), ennek ellenére rendkívül gazdag funkciókészlettel rendelkezik. Az Opera az egyik leggyorsabb böngésző, és magas szinten követi a webes szabványokat. Az Opera kiemelkedő biztonsági eredményeket ért el, a többi böngészőhöz képest jóval kevesebb biztonsági hibát fedeztek fel benne, és ezeket is nagyon gyorsan kijavították.

Az Operának léteznek speciális verziói mobiltelefonokra és más eszközökre, bár ezek többnyire fizetősek. Az Opera legújabb változata, az Opera Mini minden Java-képes mobiltelefonon elérhetővé teszi a böngészést, használata ingyenes.

Az Opera Mini egy J2ME alapú webböngésző mobiltelefonokra, amely a legtöbb Java támogatással rendelkező telefonon működőképes. A böngészőnek két változata van a kevesebb és több memóriával rendelkező telefonokhoz. Az Opera Minit a norvég Opera Software fejleszti.

A hagyományos böngészőktől eltérően (beleértve a mobil böngészőket is), az Opera Mini a weblapok tartalmát egy proxy szerveren keresztül kapja meg, amely az Opera asztali böngésző motorját használva előre letölti és formázza a kért weblapot. A weblap az Opera kisképernyős SSR techonlógiájával kerül formázásra, amely jó megjelenést biztosít a hagyományos weblapoknak is a kisképernyős telefonokon vagy eszközökön. A proxy ezen kívül még lekicsinyíti a képeket, lefuttatja a szkripteket, majd a kapott weblapot tömöríti, és ezt küldi el a telefonra telepített Opera Mini vékony kliensnek OBML (Opera Binary Markup Language) leíró nyelvben. Ebben a formában a weblapok mérete átlagosan 90%-kal lesz kisebb.

Az Opera Mini legelőször 2005. augusztus 10-én jelent meg Norvégiában, a helyi TV 2 telefontársasággal együttműködve. Október 20-án egy publikus béta verzió jelent meg az északi országok számára. November 3-án ingyen elérhetővé vált a teljes verzió az Opera felhasználói számára, majd november 10-én Németországban is bevezetésre került. 2006. január 24-én világszerte elérhetővé vált a kisméretű böngésző.

2006. május 3-án kijött a 2.0-ás verzió, olyan újdonságokkal, mint például fájl letöltése a telefon memóriájába, új keresőmotor és jobb kezelhetőség.

2007. január 8-ától a Yahoo! keresőmotorra cserélték a korábban használt Google-t.

2007. július 18-án jelent meg a 4. béta verzió,amely 10 új tulajdonsággal kiegészült és már az iPhone-nál is sokkal jobb lett. Csak egy a baj, hogy wap böngészőn lehet normál telefonra letölteni vagy csak Palm vagy Blackberry-re az Opera Mini weboldalán.

Működési elve

A kívánt oldal átfut egy közbenső szerveren és tömörítve visszajuttaja a mobil eszközre.


Módosította:Anarchia
2008.01.16 23:59:01

16.Egyebek

18.BefejezésAktuális hírek az Operáról (Rss)
Témák
Opera Mini Portál
[]

Oldal generálása 0.0462 mp-ig tartott

Mini optimalizalt))
Opera

Webstat